Лідера партії “Зелені” Олександра Прогнімака звинувачують у причетності до вирубування дерев на території заказника Жуків острів.

Жителі Голосієва б’ють на сполох: у заказнику Жуків острів триває активне вирубування дерев. Кореспонденти, що прибули на місце подій, на власні очі побачили знищення однієї з найцінніших заповідних зон Києва. Забудовники розпочали підготовчі роботи з винищення дерев: тепер 6 гектарів лісу відгороджено колючим дротом, а робітники за допомогою трактора виривають столітні насадження з корінням. Представники громадських й екологічних организацій звинувачують у причетності до винищення унікальної екосистеми відомого київського політика, лідера партії “Зелені” Олександра Прогнімака.

Природа – ніщо, гроші – все

Жуків острів – унікальна заповідна зона, у первинних лісах якої можна побачити рідкісних, зникаючих звірів, а також червонокнижні рослини. Та схоже, і цей клаптик дикої природи скоро щезне. Принаймні, добрячий його шмат. Як розповіли нам жители Голосієва, нещодавно величезну територію заказника (понад 6 гектарів) обгородили парканом – цегляним, залізним та з колючого дроту. Виглядає цей «парканний шлях» моторошно, бо одразу видно – його було зведено без огляду на територіальну цілісність. Та ще більше щемить у грудях від заново «розчищеної» дороги – вочевидь, замовники вирішили не гаяти часу на пиляння і розпочали виривати дерева відразу з коренем. Вражає те, що по обидва боки від дороги розташовані природні озера, заплавні луки, а насипна траса утримується, певною мірою, завдяки саме цим деревам, багато з яких тепер лежать догори коренями.

– Ми кілька разів бачили, як тут орудує хлопець на тракторі, – розповідають місцеві жителі. – А в неділю не витримали, підійшли до нього і почали з’ясовувати, на якій підставі він знищує насадження. Нічого путнього він не відповів, бо нічого й не знав. Натомість, заїхав за огорожу і більше не показувався. Вочевидь, злякався.

Цю тривожну інформацію підтверджують і факти: кореспонденти побачили десятки повалених дерев – результат кількаденної праці тракториста. Раніше на в’їзді до острова стояв шлагбаум з будкою чергового, та нещодавно його було зруйновано. Зникли й охоронці, які відповідали за безпеку острова. Схоже, про це теж потурбувалися забудовники.

Дорога, «прикрашена» викорчуваними деревами, вивела до узбережжя Дніпра, а паркан уперся у ворота з колючого дроту. За ними чергував охоронець, який пропустити журналістів відмовився. На вимогу назвати себе та установу, де він працює, чоловік злісно відрізав:

– Звати мене Ніхто, працюю я ніде, і сюди ви не пройдете.

З усього було видно, що охоронець нікого не боїться і знає, як йому діяти. Довелося розвертати машину.

Виникає враження, що для замовників будівництва важливий лише власний заробіток, принаймні, це вони вдало продемонстрували вже у перший тиждень проведення підготовчих робіт.

На острові орудує… лідер «зелених» ?

Єдину інформацію про забудовника розміщено на інформаційній дошці, що висить на паркані. Тут вказано телефони замовника, проектувальника, генпідрядної організації, виконроба та установ, відповідальних за авторський і технічний нагляд. Та не все виявилося так просто – телефон замовника (ТОВ «АВ-Медгруп») не працює, а інші зазначені установи, причетні до забудови, або відхрещувалися від співпраці з ТОВ « АВ-Медгруп» або ж відмовлялися розмовляти з кореспондентом «Вечірки», посилаючись на конфіденційність інформації.

Ми спробували з’ясувати, хто є власником ТОВ «АВ-Медгруп». За словами активіста громадської організації Олексія Василюка, до цього товариства має безпосереднє відношення Олександр Прогнімак, лідер партії «Зеленi», тобто людина, яка «за умовчанням» повинна відстоювати природні цінності, а не знищувати їх. Про причетність пана Прогнімака до ТОВ «АВ-Медгруп») заявляє також ще один скандальний екологічний активіст Вадим Гладчук. Втім, сам пан Прогнімак заперечує свою причетність до компанії, винної до вирубки лісу.

Як повідомили вчора «Вечірці» в прес-службі Олександра Прогнімака, він не має жодного відношення до ТОВ «АВ-МЕДГРУП». У прес-службі політика кореспондентові  також порадили не вірити статтям в інтернеті. В той же час, дійсно на декількох інтернет-сайтах дуже детально прописана схема причетність пана Прогнімака до компанії ТОВ «АВ-МЕДГРУП», що займається вирубкою дерев на території Жукового острова. Крім того, раніше пан Прогнімак неодноразово був замішаний в різних скандалах, пов’язаних із земельними питаннями.

Поза законом

Також хочемо зазначити, що, за даними екологів, жодних дозволів на будівництво – від Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державного управління охорони навколишнього середовища у місті Києві чи від Голосіївської РДА – компанією-замовником на забудову отримано не було. У вивісці на паркані вказано на наявність у ТОВ «АВ-Медбуд» «дозволу від 17.03.2010 №1908-Гл/С на проведення підготовчих робіт, отриманого від Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в м. Києві».

Як повідомив нам перший заступник голови держадміністрації Голосіївського району О. Незнал, на території якого розташований Жуків острів, вони неодноразово звертались до правоохоронних органів щодо неприпустимості відведення земель у заповідній зоні і необхідності вжиття заходів для припинення будівництва та притягнення порушників до відповідальності згідно з чинним законодавством: «На жаль, районні держадміністрації не правочинні в таких питаннях. Здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель та благоустроєм покладено на Головне управління контролю за благоустроєм Києва. Питання надання дозволу на будівництво перебувають в компетенції Державної архітектурно-будівельної інспекції».

Згідно з інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища у столиці, проблема в тому, що на сьогоднішній день не визначені кордони заповідника Жуків острів, що і дозволяє різним організаціям, користуючись юридично двозначним статусом заповідника проводити тут будівельні роботи. В Державному управлінні охороні навколішнього природного середовіща також повідомили, що зараз питання про те, яка саме територія острова є заповідником, а яка ні, є предметом судового розгляду. Отже не виключено, що забудовники активізувалися саме з тієї причини, що скоро можна чекати заборони на будь-яке будівництво на території острова.

До речі

26 травня 2009 року було вбито активіста екологічного руху Олексія Гончарова. Це сталося після того, як активіст показав журналістам телеканалу ICTV незаконне видобування піску у заповіднику Жуків острів.

– Ця справа доволі заплутана, слідство за нею досі триває, – повідомив  заступник начальника ЦГЗ ГУ МВС у м. Києві Володимир Дмитренко. – За місяць після вбивства Гончарова було затримано виконавців злочину. Замовники ж убивства, бізнесмени, які видобували пісок, утекли з країни і оголошені у міжнародний розшук. За цим фактом порушено карну справу за статтею 115 КК України (умисне вбивство).

 

Київпрес